Γιατί συμβαίνει αυτό;
https://qxssdfne.blogspot.com/2019/03/blog-post_118.html
Επειδή, όπως εξηγεί ο ο Antonio Zadra, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, «τα όνειρα είναι φτιαγμένα για να ξεχνιούνται».
https://icktmuuf.blogspot.com/2019/03/blog-post_29.html
δουναι και λαβει
«Είναι αρκετά σημαντικό να μην μπλέκουμε τα όνειρα με την πραγματικότητα» αναφέρει ο ίδιος.
Οι ειδικοί λένε πως είναι ζωτικής σημασίας το να βλέπουμε όνειρα ακόμη κι αν δεν τα θυμόμαστε ποτέ.
προσφορα της nova
Βέβαια, δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο γιατί είναι, τελικώς, τόσο σημαντικά. «Δεν υπάρχει ομοφωνία γύρω από τη χρησιμότητά τους» αναφέρει ο Deirdre Leigh Barrett, καθηγητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ, μιλώντας στο CNNi.
Ο Φρόιντ έχει πει πως τα όνειρα είναι αυτά που μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε τους πιο μεγάλους μας πόθους. Ο Robert Stickgold, καθηγητής ψυχιατρικής και υπεύθυνος του Κέντρου Ύπνου και Γνωστικής Λειτουργίας του Χάρβαρντ, υποστηρίζει πως «μας επιτρέπουν, μέσω μίας υποσυνείδητης διαδικασίας να φανταστούμε γεγονότα και να δούμε και τις συνέπειές τους».
Οι ψυχίατροι John Allan Hobson και Robert McCarley δημοσιοποίησαν πρόσφατα μια έρευνα, παρουσιάζοντας μια νέα θεωρία. Κατά τους ειδικούς, στην πραγματικότητα δεν ονειρευόμαστε αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από εικόνες που «πλημμυρίζουν» τον εγκέφαλό μας όταν αρχίζουμε να ξυπνάμε. Είναι, κατά τους ερευνητές, ο τρόπος με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσπαθεί να εκλογικεύσει τα ηλεκτρικά κύματα που δέχεται το εγκεφαλικό στέλεχος (το ουριαίο τμήμα του εγκεφάλου) κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.
Άλλοι υποστηρίζουν πως τα όνειρα είναι μία διαδικασία στην οποία όλοι μας οι φόβοι παίρνουν μορφή, με αποτέλεσμα να «μάθουμε» πώς να τους αντιμετωπίσουμε εάν κάποτε συμβούν στην πραγματικότητα.
Ο Moran Cerf, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Kellogg School of Management του Πανεπιστήμιου Νορθουέστερν, αναφέρει πως μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι ένας τρόπος να μετατρέψουμε βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις σε μακροπρόθεσμες ή ακόμη κι ένας τρόπος να δοθεί μεγαλύτερη αξία σε όλες τις καταπιεσμένες σκέψεις.
Μια άλλη ομάδα μελετητών είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για μία τακτική του μυαλού για να «πετάει» τις άχρηστες πληροφορίες και να κρατάει αυτές τις οποίες αξίζει να κρατήσουμε. Άλλοι, πάλι λένε πως τα όνειρα μας βοηθούν να επεξεργαστούμε συναισθήματα.
Ό, τι κι αν είναι τελικά τα όνειρα, οι άνθρωποι ενθουσιάζονται με τους νέους κόσμους που αυτά δημιουργούν. Κάποιοι προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν ως οδηγούς ή ακόμη και να τα ελέγξουν. Και όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται όλο και περισσότεροι ελπίζουν πως μία μέρα θα μπορούν να τα καταγράψουν.
δουναι και λαβει
No comments:
Post a Comment